Всесвітній день боротьби з туберкульозом

В категорииОПТД № 3
Автор Nick

24 березня – Всесвітній День боротьби з туберкульозом

Щорічно 24 березня в усьому світі відзначається Всесвітній День боротьби з туберкульозом. В Україні цей день визначено також як Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом (далі ТБ).
Цього дня в 1882-му році у Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття збудника цієї страшної хвороби – мікобактерії, яка до нині, тобто через 140 років, продовжує загрожувати кожному з нас, особливо, коли військові дії та міграція населення створюють міцне підґрунтя для швидкого розвитку туберкульозу.
На виконання рішення Комітету з регіональної політики Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу від 11 листопада 2022 року, в рамках проведення протягом березня Всеукраїнського місячника боротьби з туберкульозом, ця соціально-інформаційна кампанія покликана підвищити обізнаність людей щодо туберкульозу, наголосити на необхідності вчасно звернутись за лікарською допомогою при наявності симптомів, не займатись самолікуванням, своєчасно проходити профілактичні огляди.
Відомо, що кожна людина, яка хворіє на туберкульоз, впродовж року заражає 20-30 осіб із свого оточення. На туберкульоз хворіють люди різного віку і статі, а збудник хвороби не розрізняє соціального статусу і з однаковою силою уражає бідних і заможних, дорослих і дітей. Туберкульозом можна заразитися де завгодно і необов’язково в результаті прямого контакту з хворим. Збуднику туберкульозу притаманна висока стійкість до впливу факторів зовнішнього середовища, у висохлому мокротинні та на різних предметах він може зберігати життєздатність до восьми місяців. Це обумовлює можливість контактно-побутового шляху передачі через посуд, білизну, предмети спільного користування тощо. Оскільки на туберкульоз хворіють і тварини, можливе зараження при вживанні некип’яченого молока, непроварених м’яса, яєць, при догляді за хворими тваринами.
Основні симптоми туберкульозу легень:
• кашель більше 2-х тижнів;
• кровохаркання;
• підвищена втомлюваність та слабкість;
• підвищена пітливість, особливо вночі;
• зменшення ваги тіла з невизначених причин;
• підвищення температури тіла (має значення навіть незначне підвищення – до 37 – 37,20С);
• задишка при незначному фізичному навантаженні;
• біль у грудній клітці.
Симптоми позалегеневого туберкульозу:
• тривалий біль у хребті та великих суглобах нез’ясованої природи;
• збільшення периферичних лімфатичних вузлів неуточненої етіології;
• хронічне захворювання нирок і сечовивідних шляхів;
• безпліддя у жінок і чоловіків нез’ясованої етіології;
• захворювання вуха;
• запалення структур ока, в т.ч. увеїт;
• біль в області живота;
• тривалий біль, асцит, діарея або закреп нез’ясованої етіології.
При наявності хоча б одного із цих симптомів пацієнта необхідно обстежити на ТБ.
Вчасно виявлений випадок захворювання краще піддається лікуванню. Використання сучасного обладнання та новітніх технологій дозволяє ідентифікувати збудника впродовж доби.
Виявлення активного ТБ та латентної туберкульозної інфекції проводиться закладами охорони здоров’я за місцем підписання декларації про вибір сімейного лікаря, який надає первинну медичну допомогу або за місцем надання медичних послуг в закладах охорони здоров’я любого рівня.
З метою обстеження на ТБ, мешканці Зміївської ОТГ та Слобожанської ОТГ можуть звернутися за допомогою до сімейного лікаря «Зміївського центру первинної медико-санітарної допомоги» та лікаря-фтизіатра ОПТД №3.
Також, з метою організації своєчасного виявлення захворювання на ТБ сімейні лікарі забезпечують щорічне обстеження осіб із груп ризику, до яких належать:
1)діти і дорослі, які мали близький або осередковий контакт з особою, що захворіла на ТБ;
2)діти і дорослі, які живуть з ВІЛ;
3)особи, які працюють або працювали в минулому у виробничих умовах із шкідливим впливом на організм діоксиду кремнію (головним чином, шахтарі і працівники металургійної галузі);
4)особи, які перебувають в ізоляторі тимчасового утримання, узяті під варту, або засудженні до позбавлення волі та перебувають в слідчих ізоляторах/установах виконання покарань; особи, які звільнилися із місць позбавлення волі; персонал, в т.ч. медичний, слідчих ізоляторів та установ виконання покарань;
5)медичні працівники;
6)особи з вперше виявленими фіброзними залишковими змінами в легенях, які не отримували лікування від ТБ;
7)особи з захворюваннями, які призводять до ослаблення імунітету (злоякісні новоутворення, цукровий діабет, отримувачі імуносупресивної та терапії інгібітором ФНП-а);
8)особи, які зловживають алкоголем чи вживають наркотики;
9)мігранти, в тому числі, внутрішньо переміщені особи;
10)військовослужбовці;
11)особи, які перебувають за межею бідності (зокрема, особи, які перебувають на обліку як малозабезпечені);
12)особи без визначеного місця проживання;
13)особи, які раніше лікувалися від ТБ;
14)особи з хронічними респіраторними захворюваннями;
15)особи із захворюванням на пневмонію;
16)курці;
17)особи із дефіцитом харчування або особи з індексом маси тіла ≤ 18;
18)особи із гастректомією або шлунково-кишковим шунтуванням;
19)особи із хронічною нирковою недостатністю;
20)особи старші 60 років;
21)вагітні, а також жінки у післяпологовому періоді впродовж 3 місяців;
22)особи, які перебувають у ЗОЗ психо-неврологічного профілю;
23)особи, які живуть у притулках.
Цим особам, необхідно щорічно проходити профілактичні огляди на ТБ шляхом флюро-рентгенологічного обстеження, а особам, які не можуть самостійно пересуватися, шляхом обстеження мокротиння.
Через військові дії на території України, які призвели до знищення або пошкодження інфраструктури в Харківському регіоні, значних втрат серед військових та цивільного населення, міграції, відсутності чіткого плану координаційних заходів, переважна більшість населення протягом 2022 року не мала змоги звернутися за медичною допомогою.
У зв’язку із цим випадки туберкульозу своєчасно не були виявлені, через що показник захворюваності на ТБ за 12 місяців 2022 року в Харківській області зменшився у 1,5 рази.
Разом з тим, у результаті спільної роботи Зміївської ЦРЛ, Зміївського ЦПМСД,
ОПТД №3 реєстрація вперше діагностованого ТБ перевищила обласні показники в 2 рази.
Захворюванність на ТБ по двом громадам склала 36,7 (по області 17,1). Всього захворіло на ТБ в 2022 році – 25 осіб, в т.ч. 19 осіб – жителів Зміївської ОТГ та 6 осіб Слобожанської ОТГ. Із них, на жаль, зареєстровано 6 випадків із занедбаною формою, що складає 24% (тобто кожен четвертий) і свідчить про запізнілу діагностику ТБ, що формує негативний прогноз щодо погіршення епідеміологічної ситуації.
Окрім того, із 6 випадків із занедбаною формою туберкульозу 5 хворих померло. В одному випадку діагноз ТБ встановлено посмертно.
У структурі вперше виявлених хворих на ТБ необхідно зазначити наступне:
– мешканці міста становлять – 52% (13 хворих), а села– 48% (12хв.);
– за статевою ознакою: чоловіків – 68,0%; жінок – 32,0% ;
в соціальній структурі – переважає непрацююче населення – 56,0%;
особи із груп ризику становлять 76,0%. (19 хв.), у т.ч. із туб. контакту – 4 хворих, із числа ВІЛ-інфікованих – 6, із числа медичних працівників – 1, із числа людей пенсійного віку – 2, із числа людей з інвалідністю – 3, із числа внутрішньо переміщених осіб – 3.
Звертає на себе увагу те, що 40% не мали декларації на медичне обслуговування з сімейними лікарями Зміївського ЦПМСД, тобто 10 хворих, з них по Зміївській ОТГ – 6, по Слобожанській ОТГ – 4;
Також відомо, що загальна кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які тимчасово мешкають на території двох громад складає всьго 32716 осіб, з яких в Зміївській громаді перебуває 23449 осіб, а в Слобожанській – 9267 осіб. Із загальної кількості осіб профілактичні огляди на ТБ в 2022 році проведено лише 544 особам, що складає всього 1,7% та є вкрай незадовільно.
Наведені приклади свідчать про недоліки медичної реформи та унеможливлюють включення в план профілактичних оглядів на ТБ двох значних груп ризику, які залишаються поза межами зору медичних працівників і викликають занепокоєння щодо осіб, які не мають декларації з сімейним лікарем та із числа внутрішньо переміщених осіб.
Зважаючи на те, що в сучасних умовах туберкульозна інфекція зазнає постійної «мутації» та швидко пристосовується до тих препаратів, які на неї раніше впливали, перебіг захворювання стає все важчим, тому діагностуються тяжкі і занедбані форми ТБ з деструктивними ураженнями органів, а лікування ТБ зазнає складнощів, особливо при появі небажаних явищ та побічних реакцій.
Лікування туберкульозу в рамках Програми медичних гарантій є безоплатним для пацієнтів, які перебувають на основному та профілактичному курсах терапії.
В сучасних умовах, для лікування стійкого туберкульозу використовуються нові та новітні препарати, прогресивні схеми, які дозволяють скоротити тривалість терапії та підвищити її ефективність.
Застосування пацієнт-орієнтованого підходу підтримує хворого на шляху від встановлення діагнозу, лікування, і, в кінцевому рахунку, приводить до одужання.
Виконання поставлених задач можливо лише за умови залучення всього медичного загалу, а саме: первинної ланки, закладів вторинної та спеціалізованої медичної допомоги, структур Центру громадського здоров’я, санітарного надзору, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та громадських і неурядових організацій тощо.
Фахівцями та адміністрацією ОПТД №3 пропонується співпраця та підготовка Комплексного спільного плану заходів щодо профілактики та боротьби із захворюванням на ТБ по Зміївській, Слобожанській об’єднаним територіальним громадам на 2023-2024 роки.

 

Директор КНП ХОР «ОПТД №3»,
експерт за напрямом «Фтизіатрія,
дитяча фтизіатрія» груп експертів
ДОЗ ХОВА, ГО «Фтизіатри
Зміївщини проти ВІЛ/ТБ»

Олена ГРИНІШИНА

 

Завантажити статтю можна тут.

Коментарі до цього запису заборонено.