Медична допомога для ВПО (частина 1)

В категорииБез рубрики
Автор Nick

Що треба знати людинi зi статyсом ВПО для отримання безоплатної
медичноi допомоги?

Через повномасштабне вторгнення росii, понад 8 млн українцiв вимушено стали внутрiшньо перемiщеними особами – залишили cвoї домiвки та тимчасово переїхали жити у бiльш безпечнi регiони країни. Незалежно вiд мiсця проживання i реестрацiї, кожен може отримати медичну допомоry в однаково повному обсязi, незалежно вiд мiсця реестрацiї чи мiсця проживання. Це право реалiзується через Програму медичних гарантiй, яка, зокрема, покриває потреби внутрiшньо перемiщених осiб.

Програма медичних гарантiй включає всі основні види медичної
допомоги:

1) екстреної медичної допомоги (незалежно вiд наявностi декларацiї з сiмейним
лiкарем);
2) первинної медичної допомоги;
3) спецiалiзованої медичної допомоги;
4) палiативної медичної допомоги;
5) реабiлiтацiї у сферi охорони здоров’я;
6) медичної допомоги дiтям до 16 poків;
7) медичної допомоги у зв’язку з вагiтнiстю та пологами.
А також безоплатнi або з частковою доплатою лiки за програмою реiмбурсацiї «Доступнi лiки».

Вхiдною точкою до безоплатного медичного обслуговування залишається лiкар первинноi медичноi допомоги: сiмейний лiкар, терапевт або педiатр. Ще може бути лiкар комунального закладу, або приватного, чи працювати як ФОП за договором iз НСЗУ. Пацiєнтам, якi тимчасово проживають в iнших населених пунктах Украiни i потребують медичної допомоги, необхiдно звернутись до найближчого медичного закладу з договором з НСЗУ та укласти декларацiю з сiмейним лiкарем.

Скасовувати попередню декларацiю не потрiбно. При укладаннi нової декларацiї з обраним лiкарем змiни автоматично зафiксуються в електроннiй системi охорони здоров’я i попередня декларацiя буде автоматично анульована.

Маючи декларацiю з лiкарем, пацiєнти отримують доступ до безоплатних послуг iз дiагностики та профiлактики найпоширенiших захворювань, консультацiї щодо здорового способу життя, е-направлення до лiкарiв-спецiалiстiв, е-рецепти на лiки, можуть вакцинуватися вiдповiдно до календаря профiлактичних щеплень, оформлювати довiдки, листки непрацездатностi тощо.

Звернiть уваry! Без направлення внутрiшньо перемiщенi особи можуть звертатися до: гiнеколога, психiатра, нарколога, фтизiатра, педiатра, стоматолога.

Як знайти медзаклад iз договором iз НСЗУ?

Знайти найближчий медичний заклад або лiкаря, який має договiр iз НСЗУ для
надання окремих видiв медичних послуг, можна:
– на дашбордi НСЗУ Електронна карта мiсць надання первинної медичної допомоги
– зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Програма медичних гарантій забезпечує усім українцям однаковий безолатний перелік та доступ до медичних послуг, незалежно від наявності статусу внутрішньо переміщеної особи. Бiльше про безоплатні медичні послуги, якi можна отримати за Програмою медичних гарантій, в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням.

Метки:

Коментарі до цього запису заборонено.