«Доступні ліки» під час воєнного стану

В категорииНовини МОЗ України
Автор Nick

За програмою «Доступні ліки» пацієнти з хронічними захворюваннями можуть
отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою

Розповідаємо, як скористатися програмою. В умовах воєнного стану пацієнти можуть отримувати «доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом. Національна служба здоров’я відшкодовує аптекам вартість ліків незалежно від форми рецепта.
Нагадуємо, що лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепта та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон у вигляді СМС.

 

Рецепт може бути паперовим або електронним.

У випадку, коли лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я, він створює електронний рецепт. Після створення рецепта на мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт: ****-****-****-****. Код підтвердження: ****» — ця комбінація 16 цифр і є електронним рецептом.

Ті, хто не мають телефона або бажають отримати продубльований на папері рецепт, можуть попросити лікаря надрукувати його у вигляді інформаційної пам’ятки.

У разі відсутності доступу до електронної системи охорони здоров’я, лікар може виписати паперовий рецепт.

Паперовий рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки» виписується на формі рецептурного бланка №1.
Він містить інформацію про медичний заклад, лікаря та пацієнта, завіряється підписом лікаря та печаткою.
У рецепті лікар має зазначити, чи препарат повністю безоплатний для пацієнта, чи з доплатою.
Сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН), не більше трьох найменувань на один рецепт.

Наразі лікар може виписувати рецепт за програмою «Доступні ліки» на місяць.

Більше дізнатись про те, як почати отримувати «доступні ліки» під час воєнного стану, можна за посиланням.

 

Знайти аптеку з «доступними ліками» допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Усі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів – безоплатні.

Аптеки, які беруть участь у програмі реімбурсації, можна впізнати візуально. Вони мають на дверях наліпку «Тут є “Доступні ліки”», а ті, де можна отримати інсулін, мають наліпку «+Інсуліни».

Також шукати аптеку з «доступними ліками» можна за допомогою «Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів».

Нагадуємо, що для забезпечення доступу пацієнтів до життєво важливих ліків, лікарі можуть виписувати як електронні, так і паперові рецепти.

Про те, яку інформацію має містити рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки», детальніше — за посиланням.

 

Програму «Доступні ліки» розширено препаратами проти хронічних обструктивних захворювань легень.

Такі захворювання є найчастішою причиною інвалідизації і летальності серед усіх захворювань респіраторної системи. У хворих спостерігається ускладнене дихання, важка задишка, хронічний кашель.

Однією з найчастіших причин хронічних захворювань легень є куріння.

Щоб отримати безоплатні ліки у разі хронічних захворювань легень необхідно:

  • Звернутися до свого сімейного лікаря.
  • Якщо зв’язок з лікарем втрачений або ви змінили місце проживання – можна піти до сімейного лікаря чи терапевта у найближчому медичному закладі, який має договір з НСЗУ (для внутрішньо переміщених осіб декларація не обов’язкова).
  • Отримати у лікаря рецепт на «доступні ліки».
  • На час воєнного стану лікар може виписати як електронний рецепт, так і паперовий. Паперовий рецепт лікар випише, якщо в медзакладі немає світла або доступу до Електронної системи охорони здоров’я.
  • Звернутися з рецептом до будь-якої аптеки, яка відпускає препарати за програмою «Доступні ліки» за договором з НСЗУ, та отримати їх.

#ЗдоровішіРазом

Коментарі до цього запису заборонено.